Kopřivový sirup s různými přichutí

24.05.2025

Kopřivový sirup – recept a účinky

Na jaře nasbírám plný košík mladých kopřiv, sbírám hlavně špičky. Kopřivy dám do většího hrnce a přeliji je převařenou vodou o teplotě cca 60 °C. Pro lepší chuť přidávám skořici, kardamom nebo hřebíček, podle chuti také citrony nebo pomeranče.

Připravuji větší množství sirupu. Nechám vše louhovat 24 hodin. Poté směs přecedím, přivedu k varu a alespoň 1 minutu povařím. Horký sirup nalévám do čistých skleniček. Takto připravený sirup vydrží minimálně 1 rok, takže mám zásobu na celý rok.

Účinky kopřivového sirupu:

  • Čistí krev a podporuje detoxikaci organismu

  • Posiluje imunitní systém

  • Podporuje činnost jater a ledvin

  • Pomáhá při chudokrevnosti (má vysoký obsah železa)

  • Zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti

  • Působí protizánětlivě a mírně močopudně

  • Zklidňuje alergické reakce (např. senná rýma)

Kopřiva je velmi silná léčivá rostlina a sirup je chutný způsob, jak její benefity využít během celého roku.