Bezový sirup

15.05.2025

Domácí bezový sirup – vůně, která pohladí duši

Mám moc ráda domácí, přírodní sirupy. A zvlášť bez – jeho vůně je omamná, jemná a krásná.

Dlouho jsem si říkala, že si sirup z bezu jednou připravím, ale pořád nebyl čas. Až před dvěma lety jsem se k tomu konečně odhodlala. A od té chvíle v tom mám zalíbení – vyrábím si různé sirupy, protože jsou skvělé, přírodní a mám radost z toho, že díky nim i lépe dodržuji pitný režim.

Jak si připravuji bezový sirup:

Nasbírám si asi 30 plně rozkvetlých květů černého bezu – nejlépe dopoledne, za slunečného dne, kdy je vůně květů nejsilnější.
Dám je do velké nádoby a zaliji studenou vodou. Přidám dva na kolečka nakrájené citrony a trochu kyseliny citronové. Vše nechám louhovat 24 hodin na chladném místě.

Druhý den sirup přecedím přes plátýnko nebo jemné sítko, přidám 1 kg cukru a pomalu zahřívám. Jakmile začne vřít, nechám probublat asi 1 minutu, poté odstavím.

Horký sirup nalévám do připravených, čistých sklenic nebo lahví. Uzavřu a nechám vychladnout. A je hotovo – voňavý poklad na zimu, který vždy potěší.

Je krásné vědět, že si člověk může vytvořit něco tak jednoduchého a přitom výjimečného – přímo z darů přírody.